Tuesday, June 11, 2013

indahnya tawakal kepada Allah
dalam kehidupan seharian kita, banyak perkara dan urusan yang bakal kita lalui dan telah kita lalui..
yang pastinya semuanya diluar kemampuan kita untuk menduga apakah yang akan berlaku...
disinilah letaknya pengharapan kita sebagai seorang hamba yang kerdil,
tidak mempunyai sebarang kuasa untuk menentukan serta menyusun sesuatu keadaan...
disini jugalah letaknya konsep tawakal kepada Allah swt,
zat yang Maha Mnegetahui dan Mengatur setiap sesuatu...

Menurut pendapat Imam Ghazali r.a ;
“tawakal membawa erti bahawa kita menyerahkan diri kepada Allah sewaktu menghadapai kesusahan atau ketika menghadapi waktu yang sukar dan genting dalam hidup ini . Pada ketika ini, hati perlu di teguhkan seteguh teguhnya sehingga ia mencapai satu titik ketenangan dan ketenteraman di dalam jiwa"

menyerah diri kepada Allah di saat2 kesusahan, dimana kita meletakkan keyakinan kita hanyalah kepda Allah semata-mata..bukanlah kepada sesuatu yang lain..


Ibnu Rajab Rahimahullah dalam Jami’ul Ulum wal Hikam berkata :
“Tawakal adalah penyandaran hati pada Allah untuk meraih berbagai kemaslahatan dan menghilangkan bahaya dalam urusan dunia mahupun akhirat, menyerahkan semua urusan kepadaNya serta meyakini dengan sebenar-benarnya bahawa tidak ada yang memberi, menghalangi, mendatangkan bahaya dan mendatangkan manfaat kecuali Allah semata.”

indahnya kehidupan seseorang itu bila dia sandarkan setiap permasalahan dan setiap sesuatu perkara, hanyalah kepada Allah swt..bukanlah meletakkan pengharapan kepada Zat yang lain.

Kata Dr yusof Qardawi yang mengatakan bahawa tawakal adalah ibadah hati. Pabila kita ada keyakinan dalam hati (penyerahan mutalk kepada Allah), kita akan berusaha.Usaha adalah menuju hasil yang baik.Jadi jika kita benar – benar yakin, keputusan samada baik atau beruk adalah hak Allah.Usaha kita itu tidak bertentangan dengan tawakal kepad Allah SWT.

marilah kita beriman dengan firman Allah dalam surah at-talaq,ayat 3:
yang bermaksud : Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluannya). Sesungguhnya Allah melaksanakan urusaNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bg setiap sesuatu.

Kata Imam Abu Qassim al-Qusyairi r.a :
Ketahuilah sesungguhnya tawakal itu terletak di dalam hati. maka gerakn lahiriah adalah sesuatu yang tidak bertentangan dengan tawakal yang ada di dalam hati setelah seseorang meyakini bahawa rezeki itu datangnya dari Allah. jika terdapat kesulitan, maka hal itu adalah kerana takdir- Nya. Dan jika terdapat kemudahan maka hal itu kerana kemudahan dari-Nya.

***
sama-sama kita tingkatkan rasa tawakal kita kepda Allah swt..terutama diri saya sendiri dalam meniti hari untuk menerima kehadiran 'orang baru'.rasa tidak sabar, memang tidak dinafikan, moga Allah permudahkan semuanya..
buat teman-teman semua,mohon doa untuk saya yer..
moga kehidupan kita sentiasa dirahmati, dibantu dan dipermudahkan oleh Allah swt...siapalah kita tanpa petunjuk dan hidayah darinya...3 comments:

Anonymous said...

Alhmdlh sglnya dpmudhkn...Tahniah cgu dpt puteri sulung,smoga mjdi ank yg solehah..comei..:-)

halawatul iman said...

terima kasih..

Syaiful Hadi said...

Alhamdulillah mudah2an kita semua mendapat petunjuk dariNya