Wednesday, October 27, 2010

jagalah Allah, Allah akan jaga kita..

Assalamualaikum wbt buat teman yang singgah kesini, semoga dirahmati Allah sentiasa...


alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah.satu zat yang Maha Hebat, sekiranya kita benar-benar mengetahui..insyaAllah


alhamdulillah,Allah memberi lagi ruang buat saya untuk berkongsi sesuatu di kolam ini...maaf kiranya kolam ini tidak dapat memberi sedikit manfaat buat kalian yang singgah..mungkin itulah kelemahan saya yang perlu saya perbaiki insyaAllah..bila muhasabah diri, banyak nya kelemahan,tapi apa tindakan yang telah saya lakukan untuk ubah kelemahan kepada kekuatan...moga Allah sentiasa memberi petunjuk buat saya dan kalian semua.


dari hari ke hari, kesibukkan rutin harian kadang-kadang boleh melalaikan kita dari tersasar menuju matlamat utama, maradhatillah, redha Allah. ingatan kita mungkin lebih kepada perkerjaan yang dilakukan. hinggakan, hati fikiran melayang-layang. solat pun tak khusyuk..nauzubillah.moga Allah jauhkan..


teman-teman yang dikasihi. Allah telah berfirman dalam surah al-baqarah ayat 152.
yang bermaksud: 
Karana itu, ingatlah kamu kepada Ku niscaya Aku akan ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada Ku, dan janganlah kamu mengingkari nikmat Ku."


kalau kita ingat Allah, Allah juga akan ingat kita..subhanallah..hebatnya..ayuh kawan-kawan,marilah kita sentiasa ingat Allah,sentiasa zikrullah.mudah-mudahan Allah juga ingatkan kita..insyaAllah.


dalam erti kata lain.sama-samalah kita menjaga Allah,insyaAllah Allah juga akan menjaga kita.jaga Allah macam mana yer?pastinya menjaga batas, hak, perintah dan larangan Allah.samalah juga kalau saya katakan jaga Allah ialah buat apa yang Allah suka, tinggallah apa yang Allah benci.hak Allah yang paling besar pada kita, pastinya beribadah kepadaNya dan tidak menyekutukanNya dengan yang lain...jadi, sebagai seorang muslim.wajiblah kita menunaikan hak Allah terhadap kita..


apabila kita menjaga hak Allah,insyaAllah Allah akan menjaga kita dalam masalah  dan juga urusan duniawi. Sepertimana penjagaan Allah atas badan, harta, anak, dan keluarga para hamba Nya.


Allah telah berfirman dalm surah Ar-Ra'd ayat 11:
"Bagi manusia ada Malaikat Malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah." subhanallah...betapa Allah menjaga kita,apabila kita menjaganya...


insyaAllah, disini saya ingin kongsikan satu kisah benar.sudah lama saya ingin kongsikan di kolam ini...semoga kita memperoleh sesuatu yang berharga darinya..
sumber: secangkir metaforaIa tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang
bagus.Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.


Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan berseorangan.


Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong
itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar
Allah membantu dia disaat itu.


Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.


Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.


Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek
melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.


Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut
walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak
tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).


Dia pun tanya perogol itu..


“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)


Perogol tu jawab:


“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan
awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)


Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadratAllah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursiyang dia baca malam itu.


p/s : MORAL CERITA INI???


Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam.


Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga
hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.


"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]


Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku...
semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat...
sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….


semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari
kejahatan syaitan yang di rejam…….


SHARE FROM MD REDZUAN


petang tadi saya kongsikan kisah ini didalam kelas, mula-mula kelas bising bila dah sampai ke pertengahab cerita.alhamdulillah hanya suara saya yang kedengaran..excited juga nak dengar =)

2 comments:

sucimurni said...

bagus kak echah...teruskan menulis..:)

kak ecah keja ye skrg?..

halawatul iman said...

terima kasih niza...
insyaAllah keje...
cari pengalaman =)