Tuesday, September 7, 2010

makanan di bulan puasa

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah tuhan sekalian alam. yang mengizinkan kita semua berada dalam madrasah ramadhan, bulan yang mulia. bulan yang Allah telah jadikan untuk hamba-hambanya beribadah. saya teringat satu hadis yang tv3 selalu tayang sebelum berbuka puasa yang lebih kurang maksudnya (kalau salah minta baiki yer (",) ):


"setiap sesuatu ada kemuncaknya, dan kemuncak bagi ibadah adalah di bulan ramadhan"

saya kira sekarang ni kebanyakkan masyarakat sibuk dengan persiapan hari raya. kalau pergi ke bandar kota bharu dua tiga hari sebelum raya, pasti terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.mana tidaknya semua anak kelantan dari seluruh malaysia balik ke kampung. termasuklah kak long saya yang tinggal disabah. mengikut kajian yang di buat, anak kelantan adalah yang terbanyak di setiap. betul ker?

di dalam kesibukkan membuat persiapan untuk hari raya, janganlah kita leka yer. kita sekarang berada 10 terakahir ramadhan. dimana Rasulullah apabila berada di 10 terakhir ramadhan, baginda akan meningkatkan lg ibadahnya. 


seperti mana Aisyah ra meriwayatkan Rasulullah bersungguh-sungguh pada 10 terakhir melebihi kesungguhannya pada masa-masa lain. Aishah ra juga meriwayatkan, maksudnya:


" adalah Rasulullah saw pada 20 terawal mencampurkan antara solat dan tidur. apabila tiba 10 terakhir, baginda bersungguh-sungguh, dan mengetatkan kainnya". (HR: Ahmad)


qiam di masjid
Alhamdulillah, boleh dikatakan setiap masjid di kota bharu ni mengadakan program qiamullai pada 10 terakhir ramadhan, tinggal umat islam datang dengan niat untuk i'tikaf di masjid. ada juga masjid yang menyediakan sahur. alhamdulillah, kaum ibu boleh fokus qiam dari sibuk menyiapkan sahur. moga amalan ini dapat diteruskan lagi di kota baharu bandaraya islam. 


walaupun sahur di sediakan, kadang-kadang makanan tidak mencukupi untuk setiap jemaah. alhamdulillah, walaupun kami tidaklah saling kenal mengenali, tapi kami dapat berkongsi makanan sama-sama. sama banyak dan sama sikit, kata imam masjid kita makan bukan untuk kenyang tapi nak ambik berkat makan sahur, insyaAllah.


tiada makanan
insyaAllah saya sebenarnya hajat nak kongsi satu artikel dari berita harian berkaitan mangsa banjir di pakistan juga saudara kita seislam. moga kita sama-sama mendapat manfaat, dan sama-sama mensyukuri nikmat makanan yang Allah berikan untuk kita di Malaysia, alhamdulillah..KANAK-KANAK mangsa banjir dihurungi lalat di kem pelarian di Pakistan.

PESHAWAR: Ia adalah sekeping gambar yang menceritakan penderitaan mangsa bencana banjir Pakistan: Empat kanak-kanak kecil terbaring di atas tikar dihurungi lalat, dengan seorang daripadanya menghisap botol susu kosong.


Gambar oleh jurugambar Associated Press, Mohammad Sajjad itu dirakamkan di sebuah kem mangsa banjir di Azakhel, kira-kira 30 kilometer dari Peshawar.Kanak-kanak yang menghisap botol susu itu dikenal pasti oleh the Guardian sebagai Reza Khan, dua tahun. Akhbar Britain itu yang terharu dengan gambar berkenaan berusaha mencari Reza dan menemuinya di kem pelarian terbabit.Sebanyak 19 keluarga berada di kem itu semuanya pelarian warga Afghanistan yang sebelum ini lari ke Pakistan akibat perang di negara sendiri dan kini terpaksa pula melarikan diri dari banjir yang melanda sejak lebih sebulan lalu.


Reza ditemui di dalam khemah bersama ibunya, Fatima, serta enam daripada tujuh adik beradiknya yang berhimpit di dalam khemah berlantaikan lumpur itu.
Reza masih lagi memegang botol susunya yang kosong.


Fatima cuba menenangkan anaknya itu yang kerap menangis kerana dahagakan susu. Kembarnya Mahmoud juga menangis tidak berhenti-henti.
"Mereka belum makan apa-apa lagi hari ini. Saya tidak ada makanan untuk diberi kepada mereka, kata Fatima.


"Anak ini menangis kerana kelaparan, kata Fatima menunjuk kepada Reza dan kembarnya.


Sudah sebulan mereka ini tidak dapat minum susu.


Bapa Reza, Aslam, berada di sebuah hospital berhampiran untuk mendapatkan rawatan bagi anak perempuannya berusia tujuh tahun yang menghidap penyakit kulit berikutan persekitaran yang amat kotor.


"Kami sudah berada di sini sebulan, sebulan lamanya! Kami sudah penat dihurungi lalat dan tanpa bekalan makanan.


Sebelum bencana banjir ini suami saya mempunyai pekerjaan. Kami miskin tetapi perut kami tetap dapat diisi, kata Fatima.


Fatima berkata keluarganya bernasib baik sempena Ramadan kerana ramai yang mengadakan majlis berbuka puasa untuk orang miskin.


Anak saya pergi ke majlis itu untuk mendapatkan makanan tetapi saya risau apabila Ramadan berakhir minggu ini di manakah mereka akan dapat makanan, kata Fatima. AFP 

No comments: